Błonnik Pokarmowy w Cukrzycy – Jaką Pełni Rolę?

Oceń ten artykuł

Dieta cukrzycowa jest obwarowana szeregiem dość specyficznych zakazów i nakazów. Osoba cierpiąca na tę chorobę musi ze zdwojoną uwagą traktować zawartość swojego talerza, żeby nie narazić się na nieprzyjemne skutki i nie nasilić objawów swojej choroby. W cukrzycy typu 2 odpowiednio ułożona dieta jest wręcz jednym z podstawowych sposobów leczenia objawowego. Dzięki niej można znacznie poprawić stan pacjenta. Tym, co liczy się w diecie dla cukrzyka jest oczywiście cukier, jednak są też inne, równie istotne substancje. Jedną z nich jest błonnik pokarmowy. Jego odpowiednie spożycie, a czasem także suplementacja (na przykład przez błonnik witalny) może wpłynąć na przebieg choroby, czyniąc go łagodniejszym i mniej groźnym w skutkach.

Rola żywienia w cukrzycy

Odpowiednie żywienie w cukrzycy typu 2 pełni wiele ról. Chodzi o to, by utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi, ale także unormować ciśnienie tętnicze i profil lipidowy, dzięki czemu znacznie maleje ryzyko chorób układu krwionośnego. Posiłki zwykle są układane w taki sposób, żeby nie dopuścić do nagłych spadków poziomu insuliny i napadów głodu kończących się niekontrolowanym jedzeniem.

Błonnik – dlaczego jest ważny?

W diecie cukrzyka błonnik pełni bardzo istotną funkcję. Według badań niektóre rodzaje włókien roślinnych mogą stabilizować poziom insuliny, co przekłada się na brak gwałtownych spadków poziomu cukru. Dzięki temu osoba chora nie odczuwa nagłych potrzeb by jeść, w wyniku których cukier mógłby znów gwałtownie wzrosnąć. Wahania poziomu cukru bardzo negatywnie wpływają na zdrowie cukrzyka, stąd właśnie szczególna ważność tych składników pokarmowych, które pozwalają ich uniknąć.

Po drugie, błonnik pokarmowy oczyszcza organizm i poprawia pracę jelit, a to z kolei skutkuje o wiele lepszym, globalnym samopoczuciem. Utrzymanie dobrego nastroju jest naprawdę istotne zwłaszcza dla osób cierpiących z powodu różnych chorób. To nie truizm – dzięki ogólnemu zdrowiu wzrasta poczucie, że choroba nie jest końcem świata, a co za tym idzie – chory bardziej przykłada się do dbania o swoje zdrowie, utrzymywania prawidłowej diety czy aktywności fizycznej. W tym sensie błonnik również przyczynia się do poprawy stanu chorego.

Jak bezpiecznie suplementować błonnik?

błonnik pokarmowy w cukrzycyDobrym, naturalnym suplementem jest błonnik witalny, złożony z trzech rodzajów nasion – babki płeszka, babki jajowatej i lnu zwyczajnego. Daje to w efekcie zwielokrotnioną siłę działania. Błonnik witalny należy przygotowywać, zalewając płaską łyżkę mieszanki ciepłą, przegotowaną wodą. Po powstaniu maceratu o konsystencji kisielu można wypić go, lub połączyć z jogurtem, płatkami, owocami. Te trzy rośliny stanowią wielką dawkę włókien roślinnych, nie powodując przy tym zaparć, wzdęć ani żadnych innych negatywnych skutków ubocznych. Należy tylko pamiętać, żeby pić więcej niż zwykle.

Inne źródła błonnika

Oprócz naturalnych i syntetycznych suplementów, warto też włączyć do cukrzycowej diety rozsądne ilości otrębów i produktów pełnoziarnistych, a także warzyw bogatych we włókno roślinne.

2 replies on “Błonnik Pokarmowy w Cukrzycy – Jaką Pełni Rolę?”

  1. Eryk pisze:

    Tak czy inaczej cukrzyk musi przyjmować lekarstwa. Żaden błonnik tego nie zmieni, więc jest to może jedynie jakiś niewielki wpływ na samopoczucie, z samą chorobą jednak nie ma wiele wspólnego.

  2. Halina pisze:

    Przestrzegam przed gotowymi mieszankami, które oprócz błonnika zawierają dodatki z owoców. Często jest w nich mnóstwo cukru, więc osoby chore muszą mieć się na baczności. Albo najlepiej zamówić w większych paczkach nasiona babki jajowatej i płesznik i sobie samemu przyrządzać, żeby mieć pewność.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 3 = 3