Cholesterol i Trójglicerydy a Nasze Zdrowie

Cholesterol i Trójglicerydy a Nasze Zdrowie
5 (100%) 2 vote[s]

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że cholesterol jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Zazwyczaj ten związek kojarzy nam się negatywnie. Dużo się mówi o tzw. złym cholesterolu, który zalega w naczyniach krwionośnych i może powodować utrudnienia w przepływie przez nie krwi, co w efekcie skutkuje wieloma chorobami układu krążenia z chorobą wieńcową, zawałami i udarem mózgu włącznie.

Problem z cholesterolem nie wynika tymczasem z tego, że w ogóle go mamy, ale z tego, że nadmierne jego ilości po prostu spożywamy. Niezbędną do pełnienia swoich funkcji ilość cholesterolu organizm sam produkuje i doskonale radzi sobie z regulowaniem odpowiedniego stężenia tego związku we krwi. Z nadmiarem, który dostaje się do organizmu wraz z dostarczanym mu przez nas pożywieniem, poradzić już sobie nie jest w stanie.

trójglicerydyW odpowiednich stężeniach ten związek pomaga między innymi w produkcji kwasów żółciowych przez co wspomaga procesy trawienne. Produkowany jest głównie w wątrobie, gdzie każdego dnia syntetyzowane jest ponad gram tego sterolu. Z wątroby wraz z krwią dociera do wszystkich tkanek i narządów, transportowany za pośrednictwem białek, z którym się łączy. O ile cholesterol w wątrobie jest pożądany, to jego odkładanie się w postaci z blaszek miażdżycowych w ścianach naczyń prowadzi do bardzo poważnych zaburzeń. To, w jakim kierunku przedostawać się będzie cholesterol, jest w dużym stopniu uzależnione od gęstości tworzonych przez niego kompleksów z białkami. Lipoproteiny o mniejszej gęstości (LDL) nazywane potocznie „złym cholesterolem” transportują cholesterol z wątroby do komórek, gdzie jego nadmiar odkłada się w postaci złogów.

Dlatego tak niezwykle istotne jest ograniczenie w codziennej diecie produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe, trójglicerydy i przede wszystkim, cholesterol. Właściwie dobrana dieta pomaga zahamować i ograniczyć niekorzystne działanie tych związków. Szczególnie istotny jest wpływ produktów bogatych w błonnik na cholesterol z frakcji LDL. Jedzenie nieprzetworzonego i obfitującego w błonnik pokarmowy pożywienia, może w dużym stopniu pomóc nam zmniejszyć poziom frakcji LDL cholesterolu we krwi, a tym samym zapobiec jego odkładaniu się w naczyniach krwionośnych.

Bogatym źródłem błonnika są rośliny, który zawierają dużo ilości różnych jego rodzajów. Kompozycja nasion roślin zawierających szczególnie dużo takich związków, babki płesznik i babki jajowatej, czyli tzw. błonnik witalny jest w ostatnich miesiącach niezwykle popularna i często polecana jako skuteczny i w 100% naturalny środek do walki z cholesterolem.

Oprócz błonnika do diety warto też włączyć produkty, które spowodują wzrost poziomu dobrego cholesterolu (HDL), a tym samym jego transport z krwi do wątroby, gdzie może być właściwie wykorzystany. Dlatego na naszym talerzu częściej powinny lądować produkty charakterystyczne dla diety śródziemnomorskiej, czyli ryby, warzywa i owoce oraz oliwa. Ograniczyć trzeba natomiast produkty zawierające dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, trójglicerydów i cholesterolu LDL – tłuste wędliny, podroby, masło i czerwone mięso.

2 replies on “Cholesterol i Trójglicerydy a Nasze Zdrowie”

  1. Jonasz pisze:

    To normalne, że społeczeństwo nigdy nie będzie odpowiednio wyuczone na temat pospolitych chorób. Skoro nadmiar cholesterolu jest niebezpieczny, to naturalnie wiele osób chce dążyć do jego eliminacji. A to, że bez niego nie możemy żyć, to już inna sprawa. Gdyby w szkołach uczyli przyziemnych rzeczy, nie mielibyśmy takiej ciemnoty w zakresie zdrowia.

  2. motylek pisze:

    Niedawno uczestniczyłam w wykładzie na temat cholesterolu. Dochodzę do wniosku, że trzeba się strasznie źle odżywiać, żeby w ogóle mieć z tym problem. Wydaje mi się, że sama nie byłabym nawet w stanie pochłonąć takiej ilości jedzenia, żeby problem podwyższonego cholesterolu mnie dotyczył. Ludzie, zacznijcie się odżywiać prawidłowo!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 1