Wśród wielu modnych ostatnio i pojawiających się na rynku naturalnych suplementów diety znajduje się między innymi błonnik witalny. Rośnie świadomość na temat potrzeby prawidłowego dbania o prace układu pokarmowego, od której zależy w wielkim stopniu zdrowie całego organizmu. Jelita pełnią kluczową rolę we wchłanianiu się substancji odżywczych z pokarmu, pozwalają oczyszczać i odżywiać organizm. Dlatego też obciążająca je często dieta powinna być równoważona przyjmowaniem korzystnych dla nich substancji. Znanym sposobem na problemy jelitowe jest zwiększenie ilości błonnika w diecie, więc wiele osób przestawia się na posiłki złożone w dużej mierze z otrębów, pełnych zbóż i warzyw. Jeszcze więcej można osiągnąć właśnie stosując raz na jakiś czas kurację za pomocą błonnika witalnego. Ten w stu procentach naturalny suplement to dobrodziejstwo dla układu pokarmowego, który codziennie musi radzić sobie z często zawierającymi wiele sztucznych i ciężkostrawnych składników posiłkami. Jak stosować błonnik witalny?
Wystarczy raz lub dwa razy dziennie
Błonnik witalny stosuje się niezwykle łatwo – wystarczy zalać ciepłą wodą odmierzoną ilość nasion, odczekać, aż postanie ciecz o konsystencji kisielu i wypić. Taka forma może nie odpowiadać niektórym osobom, ponieważ jest dość specyficzna. Na szczęście można też wymieszać powstały preparat z jogurtem naturalnym lub wkroić do niego drobno owoce, dzięki czemu powstanie coś w stylu owocowego deseru. Warto pić go rano, przed śniadaniem, a także wieczorem – już po zjedzeniu kolacji. Dzięki temu można mieć pewność, że jelita będą przez cały dzień pracowały o wiele lepiej i łatwiej.
Siła natury – trzy rośliny
Ten suplement zawdzięcza swoje działanie trzem roślinom, które posiadają naukowo udowodniony, korzystny wpływ na pracę jelit. To babka płesznik, znana z właściwości oczyszczających i podobna do niej babka jajowata. Trzeci składnik stanowi nieocenione źródło zdrowia dla układu pokarmowego, len zwyczajny, zwany też siemieniem lnianym. Błonnik zwyczajny jest więc mieszanką, która wzmacnia trzykrotnie działanie błonnika i pozwala bardzo szybko uzupełnić jego niedobory w diecie, zyskując w efekcie lepsze zdrowie oraz samopoczucie.
Dlaczego akurat błonnik witalny?
To potrójne działanie dla dobra jelit – trzy rośliny prosto z natury, nieuzupełnione żadnymi sztucznymi dodatkami sprawiają, że ilość błonnika przyjmowanego przez pijącą je osobę szybko zbliża się do optymalnej. Trudno jest osiągnąć podobny efekt tylko za pomocą otrębów, które w dodatku zawierają mnóstwo glutenu, są kaloryczne, a także mogą czasami powodować wzdęcia i różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe.
O czym trzeba wiedzieć?
Suplementowanie błonnika nawet naturalnym produktem wymaga zwiększenia ilości przyjmowanych płynów. Właśnie woda sprawia, że włókna roślinne pęcznieją i zaczynają usuwać toksyny i złogi z jelit, dlatego też nie obejdzie się bez picia zalecanych dwóch litrów dziennie. W przeciwnym razie można narazić się na uporczywe zaparcia.
Próbowałam zalewać wodą, ale taka forma zdecydowanie mi nie podchodzi. Jak się zaleje błonnik mlekiem, to jest znacznie bardziej znośny. Więc jeśli ktoś nie darzy uwielbieniem takich nasion, to polecam mój sposób.
Słyszałem, że lepiej wieczorem niż o poranku. W nocy nasz organizm może w spokoju trawić pokarmy i dawka błonnika będzie mu w tym bardzo pomocna. Gdzieniegdzie pojawiają się też informacje o dawkowaniu trzy razy dziennie – to jednak z kolei za dużo. Najlepiej raz wieczorem, a od czasu do czasu również rano.