Od wieków ludzie wykorzystują naturalne sposoby i substancje, by zapobiegać, leczyć i łagodzić swoje dolegliwości i bóle. Dziś szczególnie często powtarzają się problemy z jelitami, zaparcia, zespół jelita drażliwego. Apteczne leki często nie radzą sobie z tymi problemami lub zaleczają je na krótko, by już po chwil wróciły ze zdwojoną siłą – z powodu nadwerężonej chemicznymi substancjami wątroby oraz braku stałej, jakże niezbędnej zmiany w diecie i trybie prowadzonego życia. Niestety, świat w którym każdy może przestać stresować się i pracować dużo w pozycji siedzącej jest utopią – jednak można wspomóc się naturalnymi sposobami, żeby układ pokarmowy działał lepiej i sprawniej. Można też wprowadzić do życia drobne zmiany nawyków, które zależą jedynie od dobrej woli i pozostają w zasięgu niemal każdego sprawnego człowieka, nawet poświęcającego wiele czasu na pracę.
Dlaczego dolegliwości żołądkowe są tak częste?
Ludzie uskarżają się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego z kilku powodów. Przede wszystkim, siedzący tryb życia nie sprzyja perystaltyce jelit. Często z pracy biurowej wraca się do domu, gdzie odpoczynek także przybiera formę siedzenia przy komputerze lub przed telewizorem. Wiele osób nie wierzy w to, że można odpocząć ruszając się, tymczasem po pracy umysłowej jest to bardzo wskazane.
Innym powodem jest niewłaściwa dieta. Powinna obfitować w błonnik, dzięki któremu jedzenie jest o wiele łatwiej trawione, a wydalanie regularne. Ten składnik pokarmowy pozwala też na uregulowanie poziomu cholesterolu i insuliny.
Także stres ma swój udział w problemach żołądkowych. Jedzenie w pośpiechu, wyrzut kortyzolu i stały, wysoki jego poziom stymulują wytwarzanie zbyt wielu kwasów żołądkowych. To z kolei przekłada się na złe funkcjonowanie żołądka.
Właściwości siemienia lnianego
Siemię lniane jest niezwykle bogate w cenny błonnik pokarmowy, więc często zaleca się je osobom cierpiącym z powodu zatwardzeń. Wydzielany przez łupinkę nasion lnu zwyczajnego śluz działa osłonowo na jelita i pozwala łatwo usuwać złogi zanieczyszczeń i niestrawione resztki pokarmowe.
Pomoc w dolegliwościach układu pokarmowego nie wyczerpuje jednak dobroczynnego wpływu nasion lnu na zdrowie. Posiadają one działanie łagodzące i przeciwzapalne, są też stosowane jako składnik wielu potraw. Zwykle spożywa się je w całości lub mielone – lepiej jednak zmielić tuż przed spożyciem.
Błonnik witalny – podwójnie skutecznie
Siemię lniane stanowi także jeden z trzech składników, które tworzą naturalny suplement diety – błonnik witalny. Regularne spożywanie takiego suplementu (dwa pozostałe składniki to babka płesznik i babka jajowata, także w postaci całych ziarenek – produkt nie zawiera innych dodatków, jedynie te trzy rośliny) pozwala skutecznie oczyścić jelita i wspomóc ich pracę, co przekłada się na koniec dolegliwości związanych z zaparciami, wzdęciami i bólami. Błonnik witalny sprawdza się także jako skuteczny, naturalny i bezpieczny preparat do wspomagania walki z nadwagą, ponieważ powoduje uczucie sytości.
Każdy, kto wychował się na wsi, doskonale wie że siemię lniane jest dobre dla osób borykających się z problemami jelit. Może to zabrzmi dziwnie, ale nawet weterynarze stosują go przy leczeniu zwierząt. Jest więc niesamowicie uniwersalnym rozwiązaniem.
Jako matka mogę tylko dodać od siebie, żeby uważać przy podawaniu go dzieciom. Oczywiście jest jak najbardziej ok przy zatwardzeniach, tylko trzeba zastosować mniejszą dawkę niż dla dorosłego. Bo jak przesadzimy to możemy mieć odwrotny, niepożądany skutek…