Problemy ze strony układu pokarmowego niestety są dla wielu ludzi codziennością. Służy im niezdrowa dieta, jedzenie w szybkim tempie, nieustanny stres, a także spędzanie zbyt wielu godzin dziennie w pozycji siedzącej, która nie jest naturalna i fizjologiczna dla człowieka. Jelita mogą przez to pracować wolniej, a gromadzące się w nich złogi – powodować niezwykle nieprzyjemne dolegliwości. W większości przypadków wystarczy jednak poświęcenie nieco uwagi swoim nawykom żywieniowym, a następnie zmodyfikowanie ich, żeby poczuć się o wiele lżej i lepiej. Jak za pomocą diety złagodzić znacznie dolegliwości jelitowe?
Niepotrzebne wyrzeczenia
Wiele osób boi się diet, kojarząc je z potrzebą wyrzekania się smaków, monotonnym jedzeniem i niesmacznymi potrawami, a także stałym uczuciem głodu. Nic bardziej mylnego – można uzupełnić dietę w błonnik i inne, potrzebne dla prawidłowej pracy jelit składniki, nie rezygnując w ogóle z przyjemności jedzenia. Co więcej, zmiana nawyków żywieniowych wiąże się zwykle z odkrywaniem nowych smaków i potraw, dotąd nieobecnych w diecie, można więc z powodzeniem wzbogacić się o nowe przyjemności. Co wprowadzić do diety, żeby układ pokarmowy pracował sprawniej?
Produkty bogate w błonnik
Wśród szczególnie ważnych dla jelit składników pokarmowych jest błonnik, nieoceniony zwłaszcza przy zaparciach. Poprawia perystaltykę jelit, a przy tym pokrywa je warstwą ochronną. Spożywając produkty zawierające błonnik usuwa się uciążliwe zaparcia i zalegające w układzie pokarmowym toksyny. Co w takim razie jeść? Głównie otręby, płatki owsiane, jęczmień, a także owoce, warzywa i pełnoziarniste produkty. Można też uzupełnić swoją dietę w błonnik witalny, który ma w składzie różne rodzaje ziaren – babkę płesznik, babkę jajowatą oraz len, czyli siemię lniane. Wydzielające się z nich roślinne śluzy pomagają przy problemach z nadwagą, zaparciami, bólami. Błonnik witalny jest całkowicie naturalnym suplementem diety, dostępnym głównie w sklepach ze zdrową, organiczną żywnością. Warto go wypróbować, ponieważ zawiera to, co najlepsze w leczeniu zaparć i jelita wrażliwego, nie powodując przy tym wzdęć.
Dodatek ziaren
Pośród szczególnie cennych ziaren jest na przykład siemię lniane. Ma właściwości tworzenia bariery ochronnej w jelitach, co przekłada się na ich sprawniejszą pracę i brak dolegliwości bólowych. W jaki sposób najlepiej włączyć je do swojego jadłospisu? Najbogatszą w korzystne składniki formą są całe ziarenka, do kupienia na przykład w sklepach zielarskich i aptekach. Ich cena jest bardzo niewygórowana, a działanie – nieocenione. Występuje także jako zmielony proszek jednak warto pamiętać, że w tej formie nie ma aż tylu składników odżywczych. Siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego, zawiera także błonnik w sporych ilościach. Można pić je w postaci wygotowanego śluzu, choć wielu osobom nie odpowiada ta forma – nic straconego, świetnie nadają się także jako dodatek do sałatki lub kotletów roślinnych. Nie zmieniają smaku, a zachowują swoje świetne właściwości.
Niepotrzebne wyrzeczenia, które poprawiają pracę jelit, nie są niepotrzebne. Lepiej zrezygnować z pewnych produktów w codziennej diecie, niż na starość mieć problem z fatalną perystaltyką jelit.
Tak się zastanawiam… w jakiej ilości trzeba przyjmować ten błonnik witalny? Bo przecież jeśli zaczniemy się żywić samymi nasionami, to rzeczywiście oczyścimy organizm, ale nie dostarczymy mu żadnych innych składników odżywczych, które są przecież niezbędne do normalnego funkcjonowania.