Cholesterol i Trójglicerydy a Nasze Zdrowie

5/5 - (2 votes)

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że cholesterol jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Zazwyczaj ten związek kojarzy nam się negatywnie. Dużo się mówi o tzw. złym cholesterolu, który zalega w naczyniach krwionośnych i może powodować utrudnienia w przepływie przez nie krwi, co w efekcie skutkuje wieloma chorobami układu krążenia z chorobą wieńcową, zawałami i udarem mózgu włącznie.

Problem z cholesterolem nie wynika tymczasem z tego, że w ogóle go mamy, ale z tego, że nadmierne jego ilości po prostu spożywamy. Niezbędną do pełnienia swoich funkcji ilość cholesterolu organizm sam produkuje i doskonale radzi sobie z regulowaniem odpowiedniego stężenia tego związku we krwi. Z nadmiarem, który dostaje się do organizmu wraz z dostarczanym mu przez nas pożywieniem, poradzić już sobie nie jest w stanie.

trójglicerydyW odpowiednich stężeniach ten związek pomaga między innymi w produkcji kwasów żółciowych przez co wspomaga procesy trawienne. Produkowany jest głównie w wątrobie, gdzie każdego dnia syntetyzowane jest ponad gram tego sterolu. Z wątroby wraz z krwią dociera do wszystkich tkanek i narządów, transportowany za pośrednictwem białek, z którym się łączy. O ile cholesterol w wątrobie jest pożądany, to jego odkładanie się w postaci z blaszek miażdżycowych w ścianach naczyń prowadzi do bardzo poważnych zaburzeń. To, w jakim kierunku przedostawać się będzie cholesterol, jest w dużym stopniu uzależnione od gęstości tworzonych przez niego kompleksów z białkami. Lipoproteiny o mniejszej gęstości (LDL) nazywane potocznie „złym cholesterolem” transportują cholesterol z wątroby do komórek, gdzie jego nadmiar odkłada się w postaci złogów.

Dlatego tak niezwykle istotne jest ograniczenie w codziennej diecie produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe, trójglicerydy i przede wszystkim, cholesterol. Właściwie dobrana dieta pomaga zahamować i ograniczyć niekorzystne działanie tych związków. Szczególnie istotny jest wpływ produktów bogatych w błonnik na cholesterol z frakcji LDL. Jedzenie nieprzetworzonego i obfitującego w błonnik pokarmowy pożywienia, może w dużym stopniu pomóc nam zmniejszyć poziom frakcji LDL cholesterolu we krwi, a tym samym zapobiec jego odkładaniu się w naczyniach krwionośnych.

Bogatym źródłem błonnika są rośliny, który zawierają dużo ilości różnych jego rodzajów. Kompozycja nasion roślin zawierających szczególnie dużo takich związków, babki płesznik i babki jajowatej, czyli tzw. błonnik witalny jest w ostatnich miesiącach niezwykle popularna i często polecana jako skuteczny i w 100% naturalny środek do walki z cholesterolem.

Oprócz błonnika do diety warto też włączyć produkty, które spowodują wzrost poziomu dobrego cholesterolu (HDL), a tym samym jego transport z krwi do wątroby, gdzie może być właściwie wykorzystany. Dlatego na naszym talerzu częściej powinny lądować produkty charakterystyczne dla diety śródziemnomorskiej, czyli ryby, warzywa i owoce oraz oliwa. Ograniczyć trzeba natomiast produkty zawierające dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, trójglicerydów i cholesterolu LDL – tłuste wędliny, podroby, masło i czerwone mięso.

2 replies on “Cholesterol i Trójglicerydy a Nasze Zdrowie”

  1. Jonasz pisze:

    To normalne, że społeczeństwo nigdy nie będzie odpowiednio wyuczone na temat pospolitych chorób. Skoro nadmiar cholesterolu jest niebezpieczny, to naturalnie wiele osób chce dążyć do jego eliminacji. A to, że bez niego nie możemy żyć, to już inna sprawa. Gdyby w szkołach uczyli przyziemnych rzeczy, nie mielibyśmy takiej ciemnoty w zakresie zdrowia.

  2. motylek pisze:

    Niedawno uczestniczyłam w wykładzie na temat cholesterolu. Dochodzę do wniosku, że trzeba się strasznie źle odżywiać, żeby w ogóle mieć z tym problem. Wydaje mi się, że sama nie byłabym nawet w stanie pochłonąć takiej ilości jedzenia, żeby problem podwyższonego cholesterolu mnie dotyczył. Ludzie, zacznijcie się odżywiać prawidłowo!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 57 = 58